Hulp bij uw keuze
Op deze pagina staan de belangrijkste hosting kenmerken eenvoudig uitgelegd. Filter aan de linkerkant van de website op deze kenmerken, en kies het hosting pakket van uw voorkeur.
Wilt u het naadje van de kous weten over een bepaald hosting begrip? Bekijk dan de hosting begrippenlijst
Hosting typen
Het soort onderdak voor uw website. In negen van de tien gevallen voldoet virtuele hosting of shared hosting, en negen van de tien keer is dat ook wat de hosting provider aanbiedt. Alleen als u grote aantallen bezoekers verwacht, hogere eisen stelt aan de beschikbaarheid of een website hebt met veel foto’s en video’s kunt u overwegen om een ander hostingtype te kiezen: Virtual Private Server, dedicated hosting of colocation.
Privé of zakelijk
Ondernemingen stellen over het algemeen hogere eisen aan betrouwbaarheid, beschikbaarheid en beveiliging dan particulieren. Een zakelijke gebruiker betaalt dan ook meestal wat meer. Sommige hosting providers richten zich vooral op consumenten, anderen juist meer op bedrijven. Maar er is niets op tegen om een pakket dat gericht is op privégebruik toch zakelijk in te zetten, bijvoorbeeld voor een eenmanszaak. En een zakelijk pakket kan een goede keus zijn voor een groot gezin.
Webruimte (MB)
De ruimte die uw website op de vaste schijf van de server inneemt wordt berekend in MegaBytes (MB). Veel websites beginnen klein maar groeien in de loop der tijd. Neem daarom een pakket waarvan de web ruimte makkelijk kan worden vergroot. Voor eenvoudige websites is 50 MB voldoende. Zodra u grotere bestanden zoals PDF-documenten, foto’s, geluidsfragmenten of video’s gebruikt kan het snel oplopen, van 1 MB voor een klein PDF-bestand met een paar afbeeldingen, tot 50 MB voor één korte video.
De webruimte is een deel van de totale beschikbare harddiskruimte van het hostingpakket, net als de e-mailruimte en de ruimte voor eventele databases, statistieken en dergelijke. Sommige providers delen die schijfruimte niet op in vaste stukken voor de website en e-mail. Dat biedt meer flexibiliteit, maar houdt ook het risico in dat een groeiende website ongemerkt steeds minder ruimte biedt voor e-mail.
Dataverkeer (GB)
De hoeveelheid gegevens die de bezoekers van uw website per maand opvragen. Als uw gemiddelde websitepagina bijvoorbeeld 50 KiloByte (KB) groot is en twee afbeeldingen van elk 75 KB bevat, en u verwacht gemiddeld 100 bezoekers per dag die elk 5 pagina’s opvragen, dan verstuurt de webserver (50+75+75)*100*5 = 100.000 KB per dag, dat is bijna 100 MegaByte (MB). Per maand is dat 3 GigaByte (GB). Kies een pakket dat ruim boven uw geschatte dataverkeer ligt (bijvoorbeeld 6 GB), want uw limiet overschrijden is relatief duur.
Als uw schatting boven de 50 GB uitkomt kunt u eventueel dedicated hosting overwegen. Houd vooral in het begin de statistieken van uw website in de gaten, zodat u uw pakket zonodig op tijd kunt uitbreiden. Wantrouw aanbiedingen met onbeperkt dataverkeer: uw hosting provider moet op zijn beurt immers ook alle dataverkeer betalen. Een ‘fair use policy’ is een tussenvorm, controleer vooraf of uw schatting eraan voldoet.
E-mailboxen
Een e-mailbox (of e-mailaccount) is niet hetzelfde als een e-mailadres of een e-mailalias. De e-mailbox is de brievenbus, die hoort bij een bepaald adres. Op dat adres kunnen meerdere personen wonen, die met hun sleutel (wachtwoord) allemaal dezelfde brievenbus gebruiken. De tenaamstelling (e-mailadres) bepaalt voor wie een brief bestemd is. Bovendien kunnen voor één persoon meerdere tenaamstellingen (e-mailaliases) gelden, bijvoorbeeld ‘De heer De Vries’ of ‘Erik de Vries’. Een e-mailbox is bedoeld voor één persoon. Het heeft een vast e-mailadres (bijvoorbeeld ‘uwwebsite@uwwebsite.nl’) en u kunt er naar wens extra e-mailadressen (aliases) aan koppelen (bijvoorbeeld ‘uwnaam@uwwebsite.nl’). Neem een pakket met minimaal evenveel e-mailboxen als personen. Eén e-mailbox met meerdere personen gebruiken is alleen handig als de e-mail op één computer wordt opgehaald.
Platform
Het besturingssysteem of platform van de webserver heeft niets te maken met het besturingssysteem van uw eigen computer. Uw eigen computer (of die van uw websitebezoekers) kan bijvoorbeeld onder Microsoft Windows of Mac OS X draaien, terwijl uw webserver een Unix-gebaseerd systeem gebruikt.
Voor eenvoudige websites maakt het platform niet uit. Neem dan Linux, dat is goedkoper, stabiel en wordt in meer dan 90% van de gevallen gebruikt. Het biedt onder andere ondersteuning voor PHP, MySQL, Perl en CGI. U hebt alleen een Windows-webserver nodig als uw website speciale features gebruikt, zoals FrontPage, .NET, ASP, VBScript, Microsoft Access of Microsoft SQL Server. Sommige hosting providers bieden dergelijke features ook onder Linux.
Webserver
Een computerprogramma dat webpagina’s op basis van het HyperText Transfer Protocol (HTTP) via internet ‘serveert’ aan websitebezoekers. Meer dan de helft van de websites draait onder het gratis Apache (vaak gecombineerd met besturingssysteem Linux). Apache beschikt over goede functionaliteit voor shared hosting, is stabiel en snel. Microsoft IIS (Internet Information Services, besturingssysteem Windows) is met een kwart een goede tweede. Het besturingssysteem bepaalt vaak de webserver die beschikbaar is, maar sommige providers bieden bijvoorbeeld Apache op Windows.
MySQL-databases
Als uw website veel dynamische gegevens bevat kunt u daarvoor het beste een database gebruiken. U kunt bijvoorbeeld denken aan bezoekersgegevens of artikelinformatie. MySQL is een populair en krachtig (gratis) database management systeem dat de SQL-standaard (Structured Query Language) gebruikt als programmeertaal. MySQL wordt vaak in combinatie met besturingssysteem Linux, webserver Apache en programmeertaal PHP gebruikt, samen afgekort als LAMP.
Een database kan meerdere tabellen bevatten, net zoals een Excel-spreadsheet uit meerdere werkbladen kan bestaan. U hebt dus niet automatisch meerdere databases nodig als u verschillende soorten gegevens wil bewaren.
Aantal domeinnamen
De domeinnaam is het makkelijk te onthouden ‘adres’ van uw website, en bestaat uit de combinatie van de naam van uw website en de extensie (vaak de landcode), gescheiden door een punt, bijvoorbeeld ‘uwwebsite.nl’. Als u meerdere websites nodig hebt hoeft u daarvoor niet meerdere hostingpakketten te nemen. Een hostingpakket kan meerdere websites bevatten, elk met hun eigen domeinnaam. Zo kunt u bijvoorbeeld de websites met domeinnamen ‘uwwebsite.nl’, ‘yourwebsite.com’ en ‘uwwebsite.eu’ allemaal binnen hetzelfde hostingpakket onderbrengen.
U moet de domeinnaam registreren, anders is uw website niet bereikbaar. Als iemand een geregistreerde domeinnaam intypt in de browser wordt die op basis van het DNS vertaald in het IP-adres. Twee verschillende domeinnamen kunnen overigens ook naar dezelfde website verwijzen.
E-mailruimte (MB)
De ruimte die uw e-mail op de vaste schijf van de server inneemt wordt berekend in MegaBytes (MB). Voor normaal gebruik is 50 MB voldoende, maar als u een week uw e-mail niet ophaalt of als een paar mensen u e-mails met grote bijlagen sturen raakt uw e-mailbox snel verstopt. Neem daarom voldoende marge om te voorkomen dat e-mail u niet bereikt.
De e-mailruimte is een deel van de totale beschikbare harddiskruimte van het hostingpakket, net als de webruimte en de ruimte voor eventele databases, statistieken en dergelijke. Sommige providers delen die schijfruimte niet op in vaste stukken voor de website en e-mail. Dat biedt meer flexibiliteit, maar houdt ook het risico in dat een groeiende website ongemerkt steeds minder ruimte biedt voor e-mail.
Aantal subdomeinen
Een subdomein is het deel vóór de domeinnaam, gescheiden door een punt. Standaard is dat ‘www’, maar u kunt er veel meer mee doen. Subdomeinen maken het makkelijk om uw bezoekers naar een bepaald onderdeel van uw website te sturen, bijvoorbeeld voor speciale acties (‘actie.uwwebsite.nl’), afdelingen (‘support.uwwebsite.nl’) of uw webwinkel (‘shop.uwwebsite.nl’). U kunt er zelfs meerdere websites mee realiseren onder één domeinnaam.