Hosting begrippen
Access Provider
Het bedrijf dat uw toegang tot internet voor u regelt, ook wel Internet Service Provider (ISP) genoemd. Dit hoeft niet hetzelfde te zijn als uw hosting provider, die alleen onderdak voor uw website regelt en aanneemt dat u al toegang hebt tot internet.
Apache
Krachtige open source web server software. Volgens Netcraft is Apache de populairste web server op internet. Het draait meestal op Unix-besturingssystemen zoals Linux of BSD, maar kan ook op Windows draaien. De belangrijkste concurrent is Microsoft IIS.
ASP
Active Server Pages is van oorsprong een Microsoft-technologie, en wordt net als PHP gebruikt om dynamische websites te maken. In plaats van een statische HTML-pagina worden gegevens ‘on the fly’ weergegeven, bijvoorbeeld op basis van een database. U kunt hierbij denken aan een webwinkel: u typt iets in en de website gaat voor u op zoek en toont het resultaat.Een ASP-pagina bevat daarom naast HTML-code ook scripts die op de server worden uitgevoerd. Die scripts zoeken de gevraagde gegevens op en sturen het resultaat naar de browser.
Backbone
Het internet bestaat uit miljoenen verbindingen en vele netwerken. De belangrijkste hogesnelheidsverbindingen die grote knooppunten zoals het Amsterdamse AMS-IX verbinden vormen samen de backbone, de ‘ruggegraat’ van internet. Het is belangrijk dat uw hosting provider meerdere verbindingen heeft met verschillende knooppunten van de backbone, zodat uw website bereikbaar blijft als er een verbinding wegvalt.
Bandbreedte
De maximale capaciteit van de internetverbinding, meestal uitgedrukt in MegaBit per seconde (Mbit/s). Uw website staat op een server, meestal met een kabel van 100 Mbit/s. De bandbreedte van die kabel deelt u met eventuele andere websites op die server. Alle servers van de hosting provider zijn via één of meer kabels verbonden met internet (bijvoorbeeld het Amsterdamse knooppunt AMS-IX). Die kabels hebben meestal een bandbreedte van 1000 Mbit/s, maar die capaciteit moet worden gedeeld door alle aangesloten servers.
Browser
Het computerprogramma waarmee u op internet surft en dat u de internetpagina’s toont. Veelgebruikte browsers zijn Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari en Opera.
CGI
Common Gateway Interface (CGI) is een aanvulling op HTML. Het is een standaard om webservers te koppelen met applicaties. CGI-scripts zijn een manier om de website dynamisch en interactief te maken. Ze kunnen geschreven zijn in een programmeertaal als Perl of C/C++, staan in een speciale directory zoals /cgi-bin en worden vaak gebruikt voor formulieren.
CMS
Voor een eenvoudige website kunt u zelf de HTML-pagina’s maken en op de server zetten. Een Content Management System maakt het makkelijker om websites te onderhouden zonder technische kennis. Zo is de vormgeving vaak gescheiden van de inhoud, zodat u zich alleen op dat laatste hoeft te concentreren.
Control Panel
Een gebruiksvriendelijk systeem om uw account, website en email via internet te beheren. Populaire control panels zijn Plesk en cPanel. U kunt er bijvoorbeeld e-mailadressen toevoegen, backups maken, databases beheren of een fotogalerij aan uw website toevoegen.
Datacenter / datacentrum
Uw website draait op een server. Die staat meestal niet bij uw hosting provider op kantoor maar in een speciaal datacenter, waar zaken als onderhoud, beveiliging, koeling, stroomtoevoer en vooral de internetverbindingen goed zijn geregeld. In Nederland staan tientallen datacenters, elk met meerdere hosting providers.
DNS
Computers die verbonden zijn met internet communiceren met elkaar via unieke IP-adressen zoals 130.94.122.197. Die nummers zijn niet makkelijk te onderhouden. Het Domain Name System regelt daarom de koppeling tussen domeinnamen en IP-adressen. Een DNS-server vertaalt de domeinnaam die u in de browser intypt (zoals www.webhostingstart.nl) in een IP-adres.
Doorlinken
Het automatisch doorsturen van bezoekers van uw domeinnaam naar een andere locatie. Zo kunt u ervoor kiezen meerdere domeinnamen naar dezelfde website te laten verwijzen.
Drupal
Een open source CMS, gebaseerd op PHP en MySQL, dat zich vooral op interactie concentreert. Drupal biedt veel functionaliteit voor gebruikersadministratie, discussie, nieuws, weblogs en online communities. Webhostingstart.nl is ook in Drupal gebouwd.
Firewall
Een combinatie van hardware en/of software, tussen het internet en het eigen netwerk (of de eigen computer), bedoeld als beveiliging tegen aanvallen of onbevoegd gebruik. Bij bedrijven vaak in de vorm van een aparte computer met software, bij eindgebruikers vaak alleen in de vorm van software.
Formulier
Veel websites bevatten een contactpagina met adres-, telefoon- en e-mailgegevens. Met een formulier op die pagina kunt u het uw bezoekers makkelijk maken om contact op te nemen. Ze hoeven dan bijvoorbeeld alleen hun naam, e-mailadres en hun vraag in te vullen. U kunt zelf kiezen hoe en waar u de vragen ontvangt, bijvoorbeeld via e-mail of in een database.
Fotogalerij
Veel hosting providers bieden de mogelijkheid om uw website uit te breiden met een fotogalerij, al dan niet verdeeld in albums. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor de website van een restaurant, om een goede indruk te geven van het interieur of de gerechten.
FrontPage
Een programma van Microsoft waarmee in het verleden veel websites werden gebouwd en beheerd. Om de mogelijkheden volledig te benutten was het nodig dat de server de FrontPage Extensions ondersteunde, maar dat kon veiligheidsrisico’s opleveren. Microsoft heeft FrontPage inmiddels vervangen door Expression Web.
FTP
Het File Transfer Protocol maakt het mogelijk om bestanden naar een andere computer te sturen. U kunt het gebruiken om bestanden op de serverruimte van uw website te plaatsen. Veel browsers bieden basisfunctionaliteit voor FTP (ftp:// in plaats van http:// in de adresbalk), maar een FTP-programma zoals CuteFTP of WS_FTP is handiger.Voor FTP-gebruik is standaard een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Anonymous FTP is een speciale variant die bezoekers de mogelijkheid biedt om bestanden te uploaden en downloaden zonder gebruikersnaam en wachtwoord.
Gastenboek
Met een gastenboek maakt u uw website interactiever. Bezoekers van uw website kunnen een bericht of vraag voor u achterlaten, of op elkaars berichten reageren.
GB/MB/KB
Maten voor de hoeveelheid schijfruimte, geheugenruimte of dataverkeer. De kleinste eenheid komt overeen met één teken. Het verschil is steeds net iets meer dan een factor duizend: 1 letter = 1 byte 1024 bytes = 1 KiloByte (KB) 1024 KiloByte = 1 MegaByte (MB) 1024 MegaByte = 1 GigaByte (GB) Eén byte bestaat uit 8 bits, die elk de waarde 0 of 1 kunnen hebben. Zo kan een byte 28 = 256 verschillende tekens voorstellen. Zie ook Wikipedia.
Geheugen
De hoeveelheid geheugen van de server bepaalt voor een deel de snelheid van uw website. Een deel van het geheugen wordt gevuld door het besturingssysteem (platform), de webserver en eventuele applicaties of services. Wat overblijft is beschikbaar om populaire websitepagina’s van alle websites op de server sneller te tonen. Voor Virtual Private Server is meer geheugen nodig, omdat voor elke website het besturingssysteem en de webserver apart wordt geladen.
Homepage
De voor- of thuispagina (‘home’) van een website. De bestandsnaam van die eerste pagina is meestal index.htm, index.html of default.htm. Dat is de pagina die wordt getoond als de bezoeker alleen de domeinnaam intypt. Als die pagina niet bestaat wordt de website niet getoond. De term kan verwarrend zijn, omdat met homepage soms ook een complete (vaak particuliere of persoonlijke) website mee wordt bedoeld.
Hostnaam
De naam van een computer die op een netwerk is aangesloten.
HTML
HyperText Markup Language is de taal waarin webpagina's zijn geschreven. In HTML-code kunnen hyperlinks naar andere webpagina’s worden opgenomen. Voorbeelden van HTML-codes zijn Vet en link, die door de browser worden getoond als Vet en link.
HTTP
HyperText Transfer Protocol is een protocol voor de verzending van webpagina's op internet. Het is het standaardprotocol voor browsers, daarom hoeft u geen ‘http://’ in te typen in de adresbalk. HTTPS (HTTP Secure) is een speciale variant, waarbij encryptie ervoor zorgt dat de verbinding tussen de server en de browser niet kan worden afgeluisterd. Dit is vooral van belang voor websites met transacties, zoals webwinkels.
Hyperlink
Op webpagina’s staan vaak hyperlinks of ‘links’. Een hyperlink is een verwijzing naar een andere webpagina op internet. Als u met de muisaanwijzer over de hyperlink beweegt dan verandert die van vorm, om aan te geven dat u erop kunt klikken.
IIS
Microsoft Internet Information Services is net als Apache een webserver. Het is standaard beschikbaar in onder andere Windows NT, Windows 2000 Server, Windows Server 2003 en Windows Server 2008. Zie Wikipedia en iis.net voor meer informatie.
Internet Service Provider (ISP)
Zie Access Provider.
IP-adres
Iedere computer die met internet is verbonden heeft een Internet Protocoladres: vier blokken van cijfers tussen 0 en 255 gescheiden door punten, bijvoorbeeld 130.94.122.197. Het IP-adres is een unieke identificatie voor computers en servers op internet, te vergelijken met de combinatie van straat, huisnummer en postcode. De computers die het dataverkeer op internet regelen gebruiken het IP-adres om te bepalen wat naar welke computer moet worden gestuurd.
JavaScript / JScript
JavaScript is iets anders dan Java. Het is een client-side programmeertaal van Sun en Netscape die kan worden toegepast in HTML-pagina’s om interactieve effecten te bereiken of om formulieren te valideren. Alle moderne browsers ondersteunen het. JScript is een scripttaal van Microsoft, vergelijkbaar met VBScript. Het is gebaseerd op ECMAScript, waardoor het veel op JavaScript lijkt.
Joomla
Een stabiel en betrouwbaar open source CMS, gebaseerd op PHP en MySQL. Het wordt over de hele wereld gebruikt, van simple websites tot complexe bedrijfstoepassingen. Voor Joomla zijn talloze gratis sjablonen en uitbreidingen beschikbaar. Het grote aantal instellingen en mogelijkheden maakt het zeer flexibel, maar daardoor ook minder geschikt voor de startende websitebouwer. Zie ook dutchjoomla.org.
Linux
Een algemene naam voor een open source besturingssysteem dat in verschillende varianten (‘distributies’) verkrijgbaar is. Linux is geënt op het oudere Unix, is het meest gebruikte besturingssysteem voor internetservers en wordt veel gebruikt in combinatie met webserver Apache.
Metatags
Metatags zijn HTML-codes die extra informatie over uw websitepagina bevatten, zoals sleutelwoorden en een beschrijving. Een deel van deze informatie wordt gebruikt door zoekmachines, waardoor uw website beter wordt gevonden.
Microsoft SQL Server
Een SQL-database van Microsoft voor Windows-systemen.
.NET
Een softwareframework van Microsoft voor Windows-systemen. Het is een ontwikkelplatform dat de voordelen van Java combineert met grote uitwisselbaarheid.
Perl
Practical Extraction (and) Report Language is een open source programmeertaal uit 1987, waarmee onder andere CGI-scripts worden geschreven. Net als PHP en ASP is het een populaire programmeertaal voor webtoepassingen, onder andere vanwege de krachtige tekstfuncties. Op internet zijn grote aantallen kant-en-klare Perl-scripts beschikbaar.
PHP
De recursieve afkorting ‘PHP: Hypertext Preprocessor’ staat voor een open source scripttaal. U kunt er dynamische webpagina’s mee maken, net als met Perl en ASP (zie aldaar). Het belangrijkste verschil met ASP is dat PHP voor iedereen vrij en gratis te gebruiken is. Op internet zijn enorme aantallen kant-en-klare PHP-scripts beschikbaar.In PHP zijn complete contentmangementsystemen geschreven, zoals Joomla en Drupal. Het wordt veel gebruikt in combinatie met MySQL-databases. PHPMyAdmin is bijvoorbeeld een tool, geschreven in PHP, om een MySQL-database te beheren.
Quota
De hoeveelheid schijfruimte, meestal in MB, die u binnen een webhostingpakket ter beschikking hebt voor uw website en/of uw e-mail. Het kan ook betrekking hebben op de hoeveelheid dataverkeer.
SEO
Iemand die informatie zoekt op internet maakt gebruik van zoekmachines zoals Google of Yahoo. Om bezoekers naar uw website te lokken is het daarom belangrijk om hoog te eindigen in de zoekresultaten van zoekmachines. Dat doet u met zoekmachinemarketing. Deze tak van sport worden meestal verdeeld in SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising). Aan de ene kant kunt u uw eigen website (laten) optimaliseren voor zoekmachines, en aan de andere kant kunt u zoekmachine-advertenties kopen, bijvoorbeeld via Google AdWords of Yahoo Search Marketing.
Setupkosten
Eenmalige opstartkosten die door de hosting provider in rekening worden gebracht voor uw webhostingpakket.
Sitebuilder
Een zeer gebruiksvriendelijk CMS van Parallels, onderdeel van het control panel Plesk. Zowel beginnende als geavanceerde gebruikers kunnen er een eigen website mee bouwen en onderhouden. U kunt uw Sitebuilder-website eenvoudig uitbreiden, bijvoorbeeld met een fotogalerij of een gastenboek.
SLD
Het Second-Level Domain is het naamgedeelte van een domeinnaam, bijvoorbeeld ‘webhostingstart’ in de domeinnaam webhostingstart.nl.
SSL
Secure Sockets Layer is de meest gebruikte methode voor beveiligde elektronische transacties op het internet, bijvoorbeeld voor betalingen via credit cards. Het https-protocol past cryptografie op basis van een publieke sleutel toe om de sleutel voor een bepaalde sessie veilig te genereren en uit te wisselen. De SSL-functies in een webserver kunnen niet worden gebruikt worden zonder een servercertificaat dat is aangekocht en configureerd voor de website. Transport Layer Security (TLS) is de opvolger van SSL.
Statistieken
Website-statistieken geven niet alleen inzicht in uw dataverkeer, maar kunnen u ook veel vertellen over de bezoekers van uw website: bezoekersaantallen, piekuren, populaire pagina’s, gebruikte browsers en gebruikte zoektermen.
TCP/IP
De combinatie Transmission Control Protocol/Internet Protocol is de feitelijke standaard voor internetcommunicatie. Het TCP-protocol draait op basis van het onderliggende IP-protocol.
TLD
Het Top-Level Domain is het extensiegedeelte van een domeinnaam, bijvoorbeeld ‘nl’ in de domeinnaam webhostingstart.nl. TLD’s worden op hun beurt onderverdeeld in landgebonden extensies (zoals .nl of .be) en algemene extensies (zoals .com en .net).
URL
De Uniform Resource Locator is de naam van een compleet adres naar een pagina, bestand of programma op internet. Een URL kan onder andere bestaan uit het protocol (zoals http of ftp), de domeinnaam en eventueel een padnaam en een bestandsnaam. Op die manier kan een URL niet alleen naar de voorpagina van een website verwijzen (http://www.webhostingstart.nl) maar ook rechtstreeks naar een programma of afbeelding (ftp://ftp.cs.uu.nl/mirror/apache.org/favicon.ico).
VBScript
Visual Basic Scripting Edition is een scripttaal van Microsoft, vergelijkbaar met JScript en bedoeld als alternatief voor JavaScript.
WHOIS
Een programma waarmee u kunt nakijken op welke persoons- of bedrijfsnaam een domein geregistreerd staat. Veel websites bieden deze service. In de praktijk wordt WHOIS ook vaak gebruikt om te controleren of een domeinnaam nog vrij is of niet.
WordPress
Een zeer gebruiksvriendelijk open source CMS, gebaseerd op PHP en MySQL, dat zich vooral op weblogs concentreert. WordPress is makkelijk te installeren en te beheren en biedt veel functionaliteit voor forums en het online publiceren van artikelen.