Vergelijk eenvoudig 194 hosting pakketten van 36 hosting providers

Soorten hosting

Onderdak voor uw website is er in vele soorten en maten. We helpen u bij het maken van de juiste keus.

Lees hier alles over de verschillende soorten hosting en bepaal welk soort hosting het beste aansluit op uw wensen en eisen. Om de technische termen te verduidelijken vergelijken we de belangrijkste hosting diensten met woonruimte:

Studentenkamer: Virtueel of shared hosting

Een prima plek om te starten. Goedkoop, een eigen kamer, en alle voorzieningen deel je met z’n allen. Je hoeft je nergens zorgen over te maken: de huisbaas regelt het onderhoud en eventuele reparaties. Je zit voor een dubbeltje op de eerste rang, en dan neem je kleine nadelen voor lief. Zoals om de beurt douchen (capaciteit), dat feestje precies wanneer jij op je tentamen blokt (overlast), of het feit dat je niet de enige bent met een sleutel (beveiliging).

Voor- en nadelen virtual / shared hosting

Bij virtual of shared hosting huurt u webruimte (een kamer) in de webserver (het studentenhuis) van de hosting provider. Die neemt u ook vrijwel alle zorgen uit handen, zoals backups, onderhoud, upgrades, updates en beveiliging. Het is goedkoop omdat de hostingprovider honderden websites op één server kan onderbrengen. Dat weegt op tegen de nadelen. U deelt bijvoorbeeld de beschikbare hoeveelheid bandbreedte en geheugen (capaciteit) met andere sites, waardoor uw website tijdelijk minder goed bereikbaar zou kunnen zijn als een andere web site veel bezoekers trekt (overlast). En als iemand erin zou slagen de server te hacken (beveiliging) dan zou hij ook uw website kunnen kraken.

Wanneer geschikt? 

Dit type hosting wordt het meest toegepast, meer dan negen van de tien keer. Het is zeer geschikt voor kleinere tot middelgrote websites met relatief lage bezoekersaantallen. U hoeft bijvoorbeeld alleen een uitgebreider type te overwegen als:

  • U een week zonder website u handen vol geld kost
  • U ‘piekbelasting’ verwacht, bijvoorbeeld duizenden gelijktijdige aanmeldingen voor een maandelijks evenement
  • U een ‘zware’ website hebt, bijvoorbeeld met een populaire blog, veel foto’s of grote geluidsbestanden

Huurflat: Virtual Private Server (VPS)

Een prima keuze voor wie op eigen benen wil staan. Een eigen huis met meer ruimte waarin je je eigen gang kunt gaan, nog steeds relatief goedkoop, maar nog altijd met nadelen. Je hebt nu wel een eigen voordeur (beveiliging), maar nog steeds loopt iedereen de flat in en uit. Je deelt voorzieningen zoals de lift (capaciteit) en voor reparaties ben je afhankelijk van de verhuurder. Bovendien blijft er de kans dat de buren gasten hebben (overlast) als jij de volgende ochtend vroeg naar je werk moet.

Voor- en nadelen Virtual Private Server (VPS)

Bij een Virtual Private Server (VPS) huurt u een virtuele server (een appartement) in de fysieke webserver (het flatgebouw) van de hosting provider. Het is goedkoop omdat de hostingprovider tientallen virtuele servers op één fysieke server kan onderbrengen. Voordeel voor u is grotere controle: uitgebreidere instellingsmogelijkheden voor uw virtuele server en meer functionaliteit voor uw website. Uw hosting provider kan dat voor u regelen (een gemeubileerd appartement), maar met voldoende ICT-kennis kunt u het ook zelf doen. Als een andere virtuele server crasht of wordt gehackt (beveiliging) heeft dat geen gevolgen voor uw website, alleen als de fysieke server wordt gekraakt. De beschikbare hoeveelheid bandbreedte en geheugen (capaciteit) moet u nog steeds delen met alle andere virtuele servers. En als een andere website veel bezoekers trekt (overlast) is uw web site minder goed bereikbaar.

Wanneer geschikt? 

Dit soort hosting is geschikt voor middelgrote tot grote websites, waarbij u meer zeggenschap hebt over installatie en inrichting van de virtuele server en de website. U stelt wat hogere eisen aan beschikbaarheid en betrouwbaarheid, maar verwacht geen uitzonderlijk hoge bezoekersaantallen. U kunt bijvoorbeeld beter een uitgebreider type kiezen als:

  • Een dag zonder website u handen vol geld kost
  • U ‘piekbelasting’ verwacht, bijvoorbeeld tienduizenden gelijktijdige aanmeldingen voor een wekelijks evenement
  • U een ‘zware’ website hebt, bijvoorbeeld met een grote database of video’s
  • U meerdere websites hebt. 

Vrijstaand huurhuis: Dedicated hosting

Een heel huis voor jezelf! Je betaalt wat meer, maar dan heb je ook alles zelf in de hand. Je bepaalt zelf wie er binnenkomt (beveiliging), je hoeft niets anders te delen dan de straat (capaciteit) en de buren hoor je alleen bij hun jaarlijkse tuinfeest (overlast). Maar je hebt nog steeds een huurbaas.

Voor- en nadelen dedicated hosting

Bij dedicated hosting huurt u de hele webserver (het huis) van de hosting provider. Het is duurder omdat de hostingprovider er maar één klant op kan onderbrengen. Uw hosting provider kan alles voor u regelen (gemeubileerd huren), maar met voldoende ICT-kennis kunt u dat ook helemaal zelf doen. Groot voordeel is dat bandbreedte en geheugen (capaciteit) van de server volledig tot uw beschikking staan, en dat u geen last hebt van andere web sites op uw server. Maar de webserver blijft eigendom van de hosting provider, en u kunt alleen kiezen uit zijn aanbod.

Wanneer geschikt?

Dit type hosting is zeer geschikt voor grotere websites, vooral als u over voldoende ICT-kennis beschikt om zelf installatie, inrichting en beveiliging van de webserver en de website te verzorgen. U stelt hoge eisen aan beschikbaarheid en betrouwbaarheid, en u verwacht piekbelasting, grote bezoekersaantallen of veel dataverkeer. Een nóg uitgebreider type is mogelijk, en kan bijvoorbeeld nodig zijn als:

  • Een uur zonder website u handen vol geld kost
  • U absolute en volledige controle wil hebben over de server
  • U speciale eisen stelt aan de hardware

U bouwt uw eigen huis: Colocation of rackspace

U bouwt uw eigen vrijstaande koophuis op een kavel waarvoor u erfpacht betaalt. Uw architect ontwerpt uw huis precies volgens uw eisen en wensen, u kunt alles naar eigen inzicht inrichten, maar daarvoor betaalt u wel de hoofdprijs.

Voor- en nadelen colocation of rackspace

Bij colocation of rackspace hosting zorgt u zelf voor de webserver (het huis). Die server laat u in het datacentrum van de hosting provider installeren. Veel hostingproviders bieden hierbij aanschaf- en installatieadvies. U betaalt huur (erfpacht) voor de ruimte die de server in het rack inneemt, en bijkomende kosten zoals elektriciteit, koeling en dataverkeer. Voordeel is dat u niet alleen volledige controle hebt over de volledige capaciteit van de server, u bent ook eigenaar.

Wanneer geschikt ?

Dit soort hosting is bedoeld voor de grootste websites met de hoogste eisen wat betreft beschikbaarheid en betrouwbaarheid. Uw website verstuurt grote hoeveelheden data, trekt enorme aantallen bezoekers of kent extreme piekbelasting, waarbij een paar minuten onbereikbaarheid onmiddellijk geld kost.